Skip to content

Home Актуелно Резултати тестирања деце предшколске установе „Лептирић“ Лајковац
Резултати тестирања деце предшколске установе „Лептирић“ Лајковац ПДФ Штампа Eл. пошта
    Тестирање је вршено ради процене квалитета изговорених гласова, језичке развијености, и визуо-перцептивних способности и графо-моторне спретности.

    Тестирање је извршено на три стотине тридесет и шесторо (336) деце,а четрдесет двоје (42)  није тестирано. Треба напоменути да међу децом која нису тестирана има оних којима родитељи нису дали сагласност и који не долазе дужи период.

    Овде треба напоменути да деца млађег узраста имају ова оштећења, али се сматрају развојним и њих треба пратити тј. поновити тестирање за три месеца.

    Тест за испитивање говорно-језичке развијености  користи се за утврђивање токова говорно-језичког развоја и примењиван је на узрасту од три године. Овим тестом добијају се подаци о развијености дечјег речника, као и квантитативној и квалитативној природи дефиниција.

    Анализом је утврђено да су задати појмови претежно дефинисани на основу функције коју имају (функционална дефиниција)  уз појаву високе заступљености погрешних и ехолаличких одговора без значењске везе са основним појмом.

    Тестирањем је обухваћено три стотине тридесет и шесторо (336) деце од којих две стотине седморо (207) има поремећај изговора гласова, а од деце са поремећајем сто шездесет и четворо (164) деце упућено је на третман, што укупно износи 62%. Тестирањем су откривени лакши или тежи поремећаји говорно језичког развоја. Већи број деце млађег узраста који имају поремећај у изговору гласова није упућен на третман, али је потребно праћење тј. поновно тестирање за три месеца.

    Тестирање деце је вршено у периоду од 20. новембра 2009. до 25. јануара 2010.

    Родитељи ће преко васпитача добити резултате тестирања. Све потребне информације ће добити од испитивача.

 

У Лајковцу, 22.02.2010.           Радовановић Ана,   дипл. логопед

 

 албум са сликама можете погледати овде

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране