Skip to content

Home Актуелно Превенција болести зависности – едукација родитеља
Превенција болести зависности – едукација родитеља ПДФ Штампа Eл. пошта

П.У. „Лептирић“ и Савет за борбу против наркоманије у општини Лајковац организовали су едукативне радионице за родитеље деце предшколског узраста. Водитељ радионице је Јасмина Вулетић из П.У. „Наше дете“ из Шапца. Циљеви радионице су:

-  препознавање породичних снага у превенцији болести зависности

-  сензибилисање родитеља за уважавање индивидуалности у развоју сваког детета

- промовисање здравих стилова живота у породици

- разбијање табуа и превазилажење предрасуда о ризико понашању код деце и болестима зависности

- подстицање сталне осетљивости родитеља за све проблеме

- упућивање родитеља на самоедукацију (литература, филмови, трибине...)

Бити родитељ је тежак посао, но то је и посао који пружа највише награда. Бити родитељ у исто време је огромна одговорност али и велика част. У одгајању деце постоје ситуације у којима се родитељи „повуку“ пред овом улогом јер не знају шта треба учинити, или кад оно што чине само погоршава ствар. Зато увек треба имати на уму да родитељи, уз мало прилагођавања, могу успети да деци дају оно што им је потребно и да нико то не може учинити боље од њих.

Родитељи данас имају мање времена него икада пре да се посвете васпитању. Зато је од пресудног значаја да науче шта је најбитније за њихову децу. Када родитељи постану свесни правих потреба своје деце, постају више мотивисани да нађу времена да уживају са породицом. Највеће богатство родитеља треба да буде слободно време које проводе са породицом.

Сматрамо да са превентивним активностима треба почети у најранијем периоду формирања личности. Обзиром да су медицинске сестре и васпитачи едуковани из ове области, остаје да то урадимо и са родитељима како би се деци у овом добу усадила у подсвест прича да иако је нешто примамљиво и ново не треба по сваку цену да се узме и да је управо радозналост први разлог зашто млади посегну за многим пороцима.

Родитељи наших предшколаца имају вољу и навику да сарађују са нама, да заједно учимо и васпитавамо децу, а то јесте важан предуслов превентивног рада. Радионици је присуствовало 28 родитеља.  
 
албум са сликама можете погледати овде
 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране