Skip to content

Home Актуелно Стручно усавршавање у „Лептирићу“
Стручно усавршавање у „Лептирићу“ ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ претходна два дана била је домаћин васпитачима, медицинским сестрама, стручним сарадницима и директорима вртића из Колубарског округа. Дводневни семинар „Мала школа великог здравља“ представља стручно усавршавање предвиђено планом и програмом рада установе, а присуствовало му је око 40 учесника.

- Интересовање колега је велико. Запосленима у „Лептирићу“ ово је трећи семинар ове школске године. Први је био „Планирање и моделовање по моделу А!, у складу са новим правилником о вођењу педагошке документације, а други „Развојно планирање“, ради усклађивања планова са Законом о предшколском образовању – каже Мила Митровић, директор Предшколске установе.

Предавачи су били др Павле Ковачевић, специјалиста социјалне медицине и здравственог васпитања и његова сарадница мр Наташа Николић, главни координатор републичког пројекта „Ментално здравље ученика основних школа у Србији“.

- Драго ми је што сам поново у овој предшколској установи јер се у њој води рачуна како се едукује кадар и како  да се ради са децом. Деца 21. века су далеко другачија него што су била у целокупној људској историји. То су деца која притиском на дугме рачунара имају сва знања. То је толико револуционаран преокрет да га је тешко пратити. Да би се таква деца припремила за „нову“ школу, потребно је још у предшколском узрасту да се навикну на ново доба. За дете до 7 година карактеристична је експлозија емоција, а најновија истраживања говоре да је превазиђено гледање колико је ко интелигентан јер се показало да натпросечно интелигентне особе не успевају у животу и да је много важнија емотивна интелигенција. Уочавање која врста емоције је код детета доминантна  је пресудно и зато је потребно да васпитачи имају основно знање из педагогије, психологије, медицине, антропологије, филозофије... Шта у предшколско доба усадимо у душу детета, то букти читавог живота. Настојимо да за ова два дана подстакнемо васпитаче да деци усаде радост, игру, срећу... – рекао је др Павле Ковачевић.

Др Павле Ковачевић је аутор књиге „Управљање собом“ која је од 1995. до данас доживела 16 издања. Од тог првог издања паралелно се одвија велики државни пројекат „Праћење и вредновање менталног здравља ученика и наставника“ у 64 школе у Србији. Семинар који је прошле године био акредитован за учитеље сада је проширен и на васпитаче, а тај део је реализовала мр Наташа Николић, која је иу главни координатор овог пројекта.

албум са сликама можете погледати овде 

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране