Skip to content

Home Актуелно Да ли су стопала наше деце здрава
Да ли су стопала наше деце здрава ПДФ Штампа Eл. пошта

У оквиру истраживања које спроводи Одељење за научно-истраживачки рад Института ортопедско-хируршких болести „Бањица“, данас је у предшколској установи „Лептирић“ објављено компјутерско снимање стопала све деце старости од 3 до 7 година. Циљ истраживања је да се стекне права слика развоја стопала деце на територији  целе Србије, како би се добиле смернице за успешно решавање тог проблема.

Ово истраживање је у Србији започето 2003. године и до сада је прегледано око 16 хиљада деце, предшколског узраста од 3 до 7 година. Досадашњи показатељи нису баш добри и спадају међу најлошије у Европи.

Др Драган Радисављевић, специјалиста спортске медицине, од 2000. године бави се и компјутерском дијагностиком деформитета стопала код деце. По речима др Радисављевића, та метода је заживела пре 12 година у Мађарској. Према снимку отиска стопала ради се ортопедски уложак.

- Обрађујући податке, дошли смо до резултата који су врло забрињавајући. Око 30% деце има нормално стопало, 50% њих има равно стопало другог степена, око 2% је издубљено стопало. Остатак је трећи и четврти степен, где се препоручује кинези терапија и ортопедски улошци. Иако су деформитети стопала чести дечјем узрасту, на систематским прегледима предшколске деце преглед стопала се не ради – каже др Радисављевић.

Сваке године у вртићу „Лептирић“ деци се снимају стопала са циљем превенције деформитета и корекције одређеним гимнастичким вежбама, изјавила је директор Мила Митровић. Деца са већим степеном деформитета добијају препоруку да носе улошке, а она са мањим деформитетом програм вежби, који се може спроводити у вртићу, али и код куће. Програм вежби, који прописује стручно лице, у вртићу спроводи физиотерапеут који је и васпитач, а реализује се у оквиру програма корективно-превентивне гимнастике. Установљено је да постоји видан напредак откада се спроводе прегледи и вежбе, потврдила је Мила Митровић.

албум са сликама можете погледати oвде 

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране