Skip to content

Home Актуелно Семинар Савета за борбу против наркоманије
Семинар Савета за борбу против наркоманије ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ у петак је била домаћин семинара „Разматрање ризика и оснаживање породичног живота кроз анализу предности“. Семинар је организовао Савет за борбу против наркоманије општине Лајковац за запослене у предшколској установи и основним школама из Лајковца и Јабучја.

Мила Митровић, председник Савета за борбу против наркоманије, о значају семинара је рекла:

- Семинар је намењен медицинским сестрама васпитачког и педијатријског смера, васпитачима, логопедима, педагозима, сарадницима за физичко, педагошким асистентима и професорима разредне наставе. Циљ семинара је јачање компетенција запослених у васпитно образовним установама за подршку породици у превенцији ризико понашања. Значи, са превенцијом се креће од најранијег предшколског узраста и циљ је да се запослени максимално ангажују да пруже помоћ породици у све тежим временима, јер су едуковани и стручни за то. Јер, чињеница је да деци у јасленом узрасту кроз бајке које су им најомиљеније штиво и најпријемчивије за тај узраст, преовладава радозналост која је пресудна за решавање опасности у бајци „Ивица и Марица“, када је деци забрањено да уђу у чоколадну кућицу и они баш тада улазе у кућицу, као што је и у бајци „Снежана и седам патуљака“ забрањено да се узме нешто од непознате особе, и управо то ће целог живота пратити децу.Та радозналост ће их с једне стране вући, а забране од родитеља или институција ће увек за њих бити подстицај да пробају забрањено. Зато поента јесте да се деци увек објасне разлози и могуће опасности од непознатог, а не само кроз декларативне забране. Дакле, циљ ових семинара јесте како помоћи деци да прођу кроз све тешкоће одрастања, а не држати их под стакленим звоном, како да се боре са својим вршњацима у моменту када вршњачки утицај постаје велики а то је негде од старијих разреда основне школе – тада је битно да дете буде оснажено да се одупре пороцима који вребају са свих страна. Циљ је упућивати децу на спорт, дружење, хобије односно на здраве стилове живота – каже Мила Митровић.

Предавачи на овом акредитованом семинару били су Јасмина Вулетић, педагог ПУ „Наше дете“ из Шапца и Снежана Јадрановић просветни саветник Школске управе Ваљево. Аутор семинара је Јасмина Вулетић.

- Мени је јако важно да колеге из своје улоге и професије могу да схвате да јесу подршка породици јер породица може да уђе у много ризика током гајења деце. Породица пролазио кроз велику кризу, јако је течко данас бити родитељ уз пуно других обавеза и наравно да образовно-васпитни радници могу да помогну. Радећи са децом из свог угла, превенирају ризико понашање а то да родитељи умеју да препознају и могу да искористе у даљем одгајању своје деце. Они могу да раде и директно са родитељима чега су наравно и свесни, и надам се да ће данас бити оснажени у том смислу. Фактори ризика најчешће долазе споља али тако оснажимо породицу да се са тиме бори, да васпитава дете то јесте најзначајнија помоћ.

До краја године Савет организује још две веће активности. Првог децембра поводом Светског дана борбе против СИДЕ биће одржана трибина о заштити репродуктивног здравља на којо ће говорити др Драган Суботић из лајковачког Дома здравља, а до краја године ће бити организовано предавање за средњошколце „Утицај наркоманије на малолетничку деликвенцију“, предавач мр Драган Јеремић из Ваљева.

албум са семинара је овде 

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране