Skip to content

Home Актуелно Општина поделила 50 ауто-седишта за децу
Општина поделила 50 ауто-седишта за децу ПДФ Штампа Eл. пошта
Председник Општине Андрија Живковић, заменик председника Ненад Џајевић и чланови Савета за безбедност саобраћаја Предраг Мирковић и Мила Митровић уручили су јуче 50 ауто седишта за децу. Доста родитеља је довело и своје бебе и децу до три године тако да је било врло раздрагано у великој скупштинској сали, где је организована свечана подела седишта у присуству медија. Средства су издвојена по конкурсу за расподелу буџетских средстава Општине Лајковац за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац за 2016. годину. Укупна вредност седишта је 500 хиљада динара.

Општина Лајковац је прва у Колубарском округу, која је преко Савета за безбедност у саобраћају, почела са набавком и расподелом седишта од новца који Општини припада од наплате саобраћајних прекршаја на њеној територији. О значају акције председник Андрија Живковић је данас рекао:

- Општинско руководство и Савет за безбедност саобраћаја, који је недавно формиран, определи су се и ове године за ауто седишта. Овим гестом показујемо да водимо бригу о најмлађим суграђанима. Сва пријављена деца су добила седишта,  наставићемо са овом праксом и наредних година, а на овај начин подстичемо и  наталитет. Општина Лајковац је позната по низу мера које спроводи за повећање наталитета. Следеће године ћемо преко Савета спровести низ акција које ће такође бити усмерене ка најмлађима као најосетљивијем делу популације. У нашој општини рођено је 120 беба, а добило је свих 50 који су се пријавили на конкурс. Надам се да ће бити боље информисани и да ће их следеће године бити више, а да ће наше овакве или сличне акције допринети већој безбедности саобраћаја на подручју општине Лајковац. Савет је део новца определио и за постављање саобраћајног огледала на раскрсници улица Војводе Мишића и Цвијићеве због веће прегледности за возаче, управо зато што та улица води ка основној школи и вртићу. Преостали део новца намењен је пројектовању зоне безбедности око школа, које то још увек немају. 

Члан Савета за безбедност саобраћаја Предраг Мирковић, инжењер саобраћаја,. запослен у Дирекцији, објаснио је како ће Савет убудуће опредељивати средства:

- Раније нисмо имали Савет и сав новац који се општини враћао од саобраћајних прекршаја није коришћен на најбољи начин. рецимо, коришћен је за пресипање путева. На састанку у ресорном министарству, који је одржала госпођа Зорана Михајловић,  локалним самоуправама је скренута пажњу да овај новац треба да се утроши на пројекте попут овог данас. Дакле, на едукацију становништва, заштиту најугроженијих категорија, образовање свих учесника у саобраћају... У том  погледу, учинили смо велики искорак у правом смеру. Ово данас је финале акције која је трајала читаве године и мислим да ће је наши суграђани препознати као вид бриге људи који воде општину за децу и за све нас.

Члан Савета и директор ПУ „Лептирић“ Мила Митровић овом приликом је рекла:

- Изражавам задовољство што се ово дешава баш у Дечјој недељи, када је фокус свих нас на деци, популацији која је свима нама најбитнија. Уживали смо данас у слици коју смо имали у великој сали општине, ништа мање лепој него пре пар дана када је 60 предшколаца дошло на пријем код председника. Ово је заиста ретка акција у Србији и,  имајући у виду поражавајуће податке о последицама саобраћаја у нашој земљи, сматрам да је јако важна у погледу превентивног деловања. У каснијем узрасту радимо са децом на едукацији, али у њиховом садашњем узрасту родитељи су ти који могу да им поставе базу саобраћајне културе, тако да сматрам да ће они редовно користити та седишта. Подстичемо наталитет, апелујемо на родитеље, а као неко ко се бави институционалним образовањем деце, најављујем им да ће смештајни капацитети вртића бити већи па ће бити места и за више деце.

Општина Лајковац је од саобраћајних прекршаја на њеној територији добила око 740.000 динара, од чега је 500.000 утрошено за ауто седишта, 200.000 опредељено за пројектовање и 40.000 за саобраћајно огледало.
 
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
 

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране