Skip to content

Home Кутак за родитеље Прво писмо мојој мами
Прво писмо мојој мами ПДФ Штампа Eл. пошта

Прошло је тек неколико дана како смо се упознали. У ствари, кад боље размислим, наше упознавање почело је много, много раније. Већ 9 месеци непогрешиво осећамо једно друго: ти моје покрете, а ја твоју забринутост, незадовољство, љутњу, срећу, спокојство.

Сада смо се коначно срели. Да ли те је сусрет са мном помало разочарао?

Признајем, ја нисам буцмаста, плавоока и плавокоса беба која се виђа на телевизијским екранима. Нисам таква али сам твоја беба и од сада започињемо живот заједно.

Време је да почнемо да се упознајемо. Пред нама је дуг период током кога ћемо откривати једно друго. Обоје морамо бити стрпљиви. Понекад нећеш разумети мој плач. Можда ћеш се љутити. Понекад ћеш се осећати и кривом, јер ниси у стању да ме одмах разумеш. Молим те, имај стрпљења. Да би се две особе среле и одгонетнуле једна другу потребни су дани, месеци, године…

Ја ћу тебе упознавати преко топлине која зрачи из твојих руку, наручја, гласа. Преко тебе ћу упознати свет. Зато немој ћутати док ми прилазиш.

Тепају ми, говори нежне, лепе речи. Певуши. Све то потребно ми је исто толико колико и храна коју ми будеш давала, чиста постељина, проветрена соба.

Првих месеци бићеш цео мој свет. Ако ме узмеш у наручје да би ме подојила, чини то топло и присно. Немој бити нестрпљива. Неким бебама потребно је десетак минута да утоле глад, другима много, много више. Упознај мој ритам. Кратак предах на твојим грудима значи ми исто колико и млеко које ми дајеш. Ако ме храниш на кашичицу, немој ми је давати кроз ограду кревета. Можда је тако једноставније и брже, али мени си потребна баш ти - топлина која зрачи из твог наручја.

Кад дођемо кући, тих првих дана биће пуно људи око нас. Нарочито жена које око беба знају више. Али, без обзира на то, допусти мушкарцу који ми је отац да буде поред мене. Можда је он неспретнији у повијању од других, али, веруј ми, то ми неће сметати. Много је важније да ме и мој тата упозна већ тих првих дана и да сви заједно постанемо породица.

Ако ме код куће чека још једно мало биће, то наравно компликује ствари. Нарочито теби која ћеш морати да се бориш са његовом љубомором, незадовољством, бесом. Љубомора је тешко искуство и не може се разрешити преко ноћи. Потруди се да бригу око мене поделиш са тим малим бићем. Послове око мене радите заједно. Биће то спорије, исцрпљујуће за тебе, али то је једини начин да нас приближиш једно другом и омогућиш да се прихватамо и заволимо.

Биће ту много проблема. Нико никада није учио како да буде добар и успешан родитељ. А то је нешто што свако жели. Први корак у том учењу је твоја спремност да ме чујеш, упознаш и прихватиш.
 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер

Врх стране