Skip to content

Home Актуелно Превенција болести и зависности у раном узрасту
Превенција болести и зависности у раном узрасту
недеља, 30 новембар 2008 11:22


Ове недеље је у предшколској установи ’’Лептириж’’ почела серија радионица посвежених превенцији болести зависности. До сада се разговарало о темама ’’Тешкоће одрастања’’, ’’Ризици породичног живота’’ и ’’Здрави стилови живота’’.

Радионице ће обрадити и теме : „Породичне снаге“, „Умеће родитељства“, „Јачање самопоуздања“, „Јачање самопоштовања“, „Играј за живот“, „Дрога не“ и „Млади и болести зависности (алкохолизам, пушење, стероиди)’’.

У радионицама су учествовале медицинске сестре, васпитачи, стручни сарадници, родитељи (Савет родитеља) и представници  локалне самоуправе. Циљ радионица је едукација запослених који раде са децом, њихово сензибилисање, оснаживање и јачање компетенције из ове области, усмеравање родитеља и локалне заједнице.

Едукативне радионице садржајно су намењене родитељима и васпитачима зато што су болести зависности у експанзији у нашем окружењу, из више разлога (слабљење породичних веза, транзиција, отуђеност, недовољна сарадња институција и породице, недовољна обавештеност родитеља, предрасуде друштва о оболелима од болести зависности и најчешћи став неприхватања у породици „ то се не може десити нашем детету“ или „страх од истине“).

Према казивању васпитача, родитељи предшколаца имају вољу и навику да сарађују, да заједно са васпитачима уче и васпитавају децу, а то је важан предуслов за успех превентивног рада. Кратко речено, радионице вртића „Лептирић“ промовишу; актуелно, потребно родитељима, ефикасно и едукативно, чија је корист далекосежна и применљива за родитеље и васпитаче, а корисна за локалну заједницу и шире, кажу у Предшколској установи ’’Лептирић’’ у Лајковцу."

 

 

 

 

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране