Skip to content

Home Актуелно
Вести
Програм Дечје недеље ПУ Лептирић ПДФ Штампа Eл. пошта
Уз слоган "Свако дете срећног лица чува једна породица!" предшколска установа "Лептирић" почела је данас реализацију програма Дечје недеље, која траје од 6. до 10. октобра. Малишани су данас "бојили вртић у радост" бавили се Букваром дечјих права, посетили Други фестивал науке у културном центру "Хаџи Рувим", а предшколци са сеоског подручја посетили су председника општине Лајковац Живорада Бојичића у оквиру програма "Дан отворених врата".
 
Програм дечје недеље у електронском формату можете погледати овде
 
Општина планира раскид уговора о доградњи вртића ПДФ Штампа Eл. пошта
Општина Лајковац покренуће поступак за раскид уговора о финансирању доградње вртића "Лептирић", који је склопљен 25. маја 2010. године, одлучено је на 74. седници Општинског већа.
 
- Циљ нам је да у 2015. години закључимо нови уговор и завршимо доградњу вртића. То је један од проблема које сам затекао као председник Општине. Захваљујући оперативним сарадницима ми ћемо тај проблем решити на задовољство, пре свега, родитеља деце која похађају вртић, а затим и руководства и запослених ПУ "Лептирић", који раде одлично и стварају идеалне услове. Међутим тај монтажни део не ваља, потребно је проширење простора. Хоћемо 12 нових соба, хоћемо дупло већу кухињу, фискултурну салу, све оно што наша деца заслужују - рекао је председник Општине Живорад Бојичић.
 
Веће је на 74. седници разматрало чак осамнаест тачака дневног реда, а највећи број односио се на вртић "Лептирић". Поред усвојеног годишњег извештаја за 2013/14. и Плана рада за 2014/15. годину, Веће је донело одлуку о упису већег броја деце, које је ограничен на 25 одсто од планираног, као и радном времену вртића. 
 
„Лептирићи“ на фестивалима ПДФ Штампа Eл. пошта
На трећем "Међународном карневалу" у Параћину одржаном 20. септембра, који је ревијалног карактера, учествовала је предшколска група вртића "Лептирић" из Лајковца. Лајковачки вртић имао је 12 представника који су извели музичко-сценско дело "Четири годишња доба". На фестивалу је учествовало чак 500 деце предшколског узраста.
 
Свакако да није изостало учешће на 26. фестивалу хумора за децу у суседном Лазаревцу. "Животни пут у сребрном возу" назив је кореографије којом су се малишани представили у Лазаревцу, наступивши са маскотом вртића Медом Мишком који је промовисан 1. септембра приликом почетка нове васпитно-образовне године.
 
Малишани ПУ "Лептирић" вредно се спремају и за међународни наступ, планиран је одлазак на Фестивал музичко-сценског дечјег стварлаштва који ће бити одржан у октобру у Зворнику (Република Српска). На овој смотри ревијалног карактера учествоваће деца из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Слави се 50 година постојања у Републици Српској. Старија васпитна група, петогодишњаци, наступиће са кореографијом "Бубамара и гости".
 
По речима директорке ПУ Миле Митровић овакви наступи су део васпитно-образовног процеса вртића "Лептирић", са циљем да се подстакне дечји развој - и креативних, али и психофизичких потенцијала деце.
 
Галерију фотографија можете погледати овде
 
Нова радна година у ПУ "Лептирић" ПДФ Штампа Eл. пошта
Капацитет ПУ "Лептирић" тренутно није довољан, упркос великим напорима локалне самоуправе и руководства вртића, с обзиром да се и даље чека адаптација и проширење централног објекта. Тако на почетку ове васпитне године на слободно место чека 38 деце. Уписано их је 295 у три јаслене и седам васпитних група док ће припремни предшколски програм похађати 130 деце.
 
Због тога ће и ове године, осим у централном објекту и издвојеним одељењима на сеоском подручју, деца боравити и у изнајмљеном простору у центру Лајковца, а можда и у делу поростора Хале спортова. Захваљујући Општини, цена није мењана од почетка 2013. године и износи 3.870 динара, за друго дете истих родитеља 3.024 динара, за треће и четврто дете и као и малишане из хранитељских породица обданиште је бесплатно, док деца самохраних родитеља плаћају 50 одсто цене.
 
- Дуго нисмо имали листе чекања, али више фактора је утицало да их сада имамо, рецимо исељење породица из Малог Борка и Скобаља и то што све више деце са села долази у централни вртић. И без тих 38 који чекају на пријем, групе су прекобројне - за 20 одсто их је више по групи тако да је ангажован и трећи запослени, било да је васпитач или медицинска сестра. Адаптирали смо пратеће просторије, радимо у изнајмљеним групама, али све то није довољно. Уговор о адаптацији и проширењу вртића поптисан је 13. октобра 2011. године, али још увек чекамо на то због нерешених питања између инвеститора Дирекције за уређење и изградњу општине Лајковац и извођача "Колубаре грађевинар" из Лазаревца. У сваком случају, ми смо се већ тада организовали за смештај и рад током адаптације, тако да се васпитно-образовни рад наставља по плану, без обзира на све околности - каже директорка ПУ "Лептирић" Мила Митровић.
 
Последње недеље августа, централни објекат је генерално сређен и припремљен за почетак нове васпитне године. Осим уобичајених радова, поправљен је кров који је прокишњавао због обилних падавина и олујног ветра, све собе, кухиња, купатила и остале просторије очишћени су и дезинфиковани за безбедан боравак деце од 1. септембра.
 
Поред редовних програмских активности, старије васпитне групе очекују и учешћа на међународним дечјим приредбама, на Фестивалу музичко-сценског стваралаштва у Зворнику и дечјем карневалу у Пожаревцу. 
 
Добророшлицу новим предшколцима пожелео је и меда Мишко маскота вртића "Лептирић" а слике са догађаја налазе се овде.
 
Предшколци отворили Халу спортова ПДФ Штампа Eл. пошта
Након што су на почетку програма отпевали химну свог вртића, стотинак лајковачких предшколаца протрчали су паркетом и својим телима пресекли црвену траку, чиме су симболично отворили Халу спортова у Лајковцу. Било је прелепо видети преко 400 раздрагане деце из ПУ "Лептирић" и препуне трибине новоотвореног спортског објекта, савременог и комфорног, али и непретенциозног - изграђеног према потребама Лајковчана.
Малишанима и суграђанима обратио се председник Општине Лајковац Живорад Бојичић:
 
- Врата Хале спортова данас су широм отворена за све вас, осам година од почетка градње. Надам се да ће и убудуће свих 820 места бити испуњено публиком, а 4500 квадрата служити грађанима Лајковца. Да се вратим нашим најмлађим суграђанима, због којих смо се овде окупили. човек је најближи себи када достигне овакву озбиљност коју има дете када се игра. Дечја озбиљност и труд који су уложили да би нам се представили треба да нам буду узор у животу и раду јер: наша деца - то су наше сутрашње судије. Од 1. септембра крупним корацима закорачиће у пзбиљнији део живота и безбрижно детињство заменити школским обавезама и зато, ако вас као родитеље понекад и не слушају, не очајавајте. Јер, само деца која мисле својом главом могу постати боља од својих родитеља. А бољи су сигурно када су успели да заједно са њиховим васпитачима припреме богат програм који ће вечерас извести. И зато: препуштавам вас нашим распеваним и разиграним "лептирићима"!
 
У име организатора, добродошлицу на још једну традиционалну завршну приредбу предшколаца пожелела је и директорка ПУ "Лептирић" Мила Митровић:
- Изузетна ми је част и задовољство што вас поздрављам из нове спортске хале која ће приредбом предшколаца бити свечано отворена. Наша деца и публика коначно имају одговарајући простор да нас гледају, као што су нас пратили годинама. Драги предшколци, желим вам да останете овако насмејани, срећни и задовољни као што сте на овој приредби, да будете добри у школи као што сте били у вртићу и да будете успешни у школовању и даљем животу. Честитам вам успешно завршени припремни предшколски програм. Родитељима желим да сваког дана буду поносни на своју децу као што смо у вртићу поносни на ову генерацију јер нас је годинама представљала ван нашег места, оставила сјајан утисак о свом "Лептирићу" и о свом Лајковцу. Овом приликом честитала бих и васпитачима и медицинским сестрама на дугогодишњем труду и улагању у ову генерацију, на професионализму и педагошком умећу које су уткале у ову децу. Ова генерација има 155 предшколаца са читаве територије општине Лајковац. Имајући у виду таленте које ће данас показати сигурно ће неко од њих постати успешан спортиста, глумац или музичар и користиће ову спортску халу, а надам се да ће бити лепа и препуна као што је данас. На приредби наступа 440 малишана и у музичким играма које ће представити сигурно ће показати лепоту одрастања у вртићу. Нама остаје да уживамо у њиховом програму.
 
У програму под називом "Лепо нам је у вртићу било"  различитим кореографијама праћеним музиком представило се свих 440 деце - од најмлађе јаслене групе, преко целодневног боравка до 155 предшколаца из централног вртића и издвојених објеката. Родбина и суграђани могли су да виде и овогодишње фестивалске тачке којима су предшколци наступили на "Бејби Егзиту" на Петроварадину, на Раковичком карневалу и Фестивалу музичког стваралаштва деце у Смедереву. Програм је водила глумица "Пулс театра" Јелена Цвијетић уз асистенцију предшколаца Јулије Лончар и Јоване Милосављевић, које су се одлично снашле у овој улози. Пре почетка званичног програма малишане је забавља познати кловн Марко (глумац Марко Илић). Као гости су наступали млађи и старији дечји фолклорни ансамбл КУД "Железничар" са "Играма из Србије" и "Играма из Мачве".
 
И док су се малишани заједно са својим васпитачима сплели у једно велико коло изводећи завршни део програма, са свода Хале просуло се на стотине разнобојних балона чиме је, уз радосне узвике и махање, стављена најлепша тачка на традиционалну завршну приредбу ПУ "Лептирић". Овог пута значајна не само због тога што смо испратили будуће ђаке прваке, већ и зато што је приредбом отворен будући храм физичког васпитања и спорта у Лајковцу.
Изградња спортске хале започета је  2006. и коштала је око два милиона евра. Финансирана је средствима Националног инвестиционог плана и општинског буџета. Површине је 4500 квадратних метара, са 820 седишта на трибинама. Предвиђена је за тренинге и утакмице клубова дворанских спортова, као и за наставу физичког васпитања основаца и средњошколаца. Предвиђени су и пратећи садржаји: простор за фитнес, стони тенис, трим кабинет, свлачионице, бифе, простор за медицинске раднике у управу. Уређен је паркинг простор, зелене површине и јавна расвета. 
 
Галерију фотографија са отварања можете погледати овде
 
Дан безбедног Интернета 2014 ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Створимо бољи Интернет заједно је тема једанаестог Дана безбедног Интернета који прослављамо 11. фебруара ове године.

Од иницијативе ЕУ која је започела 2004. године, током последњих десет година Дан безбедности Интернета (енг. Safer Internet Day – SID) је прерастао границе ЕУ и постао глобални феномен који се прославља на свим континентима.

У преко 100 земаља широм света у прослави учествују државни органи, невладине oрганизације, школе и појединци.

Циљ прославе је усмерен на промоцију безбедније и одговорније употребе информационо-комуникационих технологија. Традиционално, посебна пажња је посвећена заштити деце. У већини земаља одржавају се радионице и друге активности усмерене на образовање младих.

Посебна категорија биће посвећена правима и обавезама деце у онлајн окружењу односно пружању конкретних, практичних савета родитељима. Неке од тема о којима ће бити речи су заштита права на приватност, заштита података о личности на социјалним мрежама, као и узнемиравање, ризици и насиље путем Интернета.

За координацију активности током Дана безбедног Интернета у Србији задужен је комитет за прославу,  организован око пројеката „Кликни безбедно“ и „Safer Internet Center Serbia“.

Имајући у виду да је прошлогодишњу прославу подржало преко 10 милиона учесника и преко 16150 школа, надамо се да ће овогодишња акција имати још богатији садржај и доживети још већи успех.

У обележавању једанаестог Дана безбедног Интернета који прослављамо 11. фебруара ове године учествовала је и ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац, где су ученици седмог разреда на часовима Информатике и рачунарства правили сајтове на тему „Сајт за безбедан интернет“.

Сајтове можете погледати на линковима Безбедан клик и Сурфуј сигурно.

 
Финансијски план ПДФ Штампа Eл. пошта
Финансијски план ПУ "Лептирић" Лајковац за 2014 годину можете погледати овде.
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране