Skip to content

Home Актуелно
Вести
Нови минибус за превоз предшколаца ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ купила је ново возило за превоз деце, минибус марке „Fiat ducato“. Минибус има 19 седишта, комфорнији је бољи и безбеднији од претходног. Малишани који похађају припремни предшколски програм и свакодневно се превозе до централног објекта Предшколске установе нису крили одушевљење новим возилом.

- Увек нам је на првом месту безбедност деце којој обезбеђујемо превоз, било да је у питању свакодневна вожња предчколаца, било одлазак на приредбе, спортска такмичења и друге манифестације. Финансијским планом за ову буџетску годину определили смо сопствена средства за опрему имајући у виду чињеницу да је било неопходно заменити старо комби возило – изјавила је овим поводом Мила Митровић, директорка Предшколске установе „Лептирић“.

слике новог возила овде 

 
Семинар Савета за борбу против наркоманије ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ у петак је била домаћин семинара „Разматрање ризика и оснаживање породичног живота кроз анализу предности“. Семинар је организовао Савет за борбу против наркоманије општине Лајковац за запослене у предшколској установи и основним школама из Лајковца и Јабучја.

Мила Митровић, председник Савета за борбу против наркоманије, о значају семинара је рекла:

- Семинар је намењен медицинским сестрама васпитачког и педијатријског смера, васпитачима, логопедима, педагозима, сарадницима за физичко, педагошким асистентима и професорима разредне наставе. Циљ семинара је јачање компетенција запослених у васпитно образовним установама за подршку породици у превенцији ризико понашања. Значи, са превенцијом се креће од најранијег предшколског узраста и циљ је да се запослени максимално ангажују да пруже помоћ породици у све тежим временима, јер су едуковани и стручни за то. Јер, чињеница је да деци у јасленом узрасту кроз бајке које су им најомиљеније штиво и најпријемчивије за тај узраст, преовладава радозналост која је пресудна за решавање опасности у бајци „Ивица и Марица“, када је деци забрањено да уђу у чоколадну кућицу и они баш тада улазе у кућицу, као што је и у бајци „Снежана и седам патуљака“ забрањено да се узме нешто од непознате особе, и управо то ће целог живота пратити децу.Та радозналост ће их с једне стране вући, а забране од родитеља или институција ће увек за њих бити подстицај да пробају забрањено. Зато поента јесте да се деци увек објасне разлози и могуће опасности од непознатог, а не само кроз декларативне забране. Дакле, циљ ових семинара јесте како помоћи деци да прођу кроз све тешкоће одрастања, а не држати их под стакленим звоном, како да се боре са својим вршњацима у моменту када вршњачки утицај постаје велики а то је негде од старијих разреда основне школе – тада је битно да дете буде оснажено да се одупре пороцима који вребају са свих страна. Циљ је упућивати децу на спорт, дружење, хобије односно на здраве стилове живота – каже Мила Митровић.

Предавачи на овом акредитованом семинару били су Јасмина Вулетић, педагог ПУ „Наше дете“ из Шапца и Снежана Јадрановић просветни саветник Школске управе Ваљево. Аутор семинара је Јасмина Вулетић.

- Мени је јако важно да колеге из своје улоге и професије могу да схвате да јесу подршка породици јер породица може да уђе у много ризика током гајења деце. Породица пролазио кроз велику кризу, јако је течко данас бити родитељ уз пуно других обавеза и наравно да образовно-васпитни радници могу да помогну. Радећи са децом из свог угла, превенирају ризико понашање а то да родитељи умеју да препознају и могу да искористе у даљем одгајању своје деце. Они могу да раде и директно са родитељима чега су наравно и свесни, и надам се да ће данас бити оснажени у том смислу. Фактори ризика најчешће долазе споља али тако оснажимо породицу да се са тиме бори, да васпитава дете то јесте најзначајнија помоћ.

До краја године Савет организује још две веће активности. Првог децембра поводом Светског дана борбе против СИДЕ биће одржана трибина о заштити репродуктивног здравља на којо ће говорити др Драган Суботић из лајковачког Дома здравља, а до краја године ће бити организовано предавање за средњошколце „Утицај наркоманије на малолетничку деликвенцију“, предавач мр Драган Јеремић из Ваљева.

албум са семинара је овде 

 
Засијале у Ваљеву ПДФ Штампа Eл. пошта

У петак 21.10.2011. год. у Центру за културу у Ваљеву старија група наше установе са музичко-ритмичком кореографијом „Змајева игра“ наступиће на концерту који организује „Студио М“ из Ваљева.  Овај плесни студио иначе у нашем вртићу држи часове балета за 25 девојчица узраста од 3 до 6 година.

Тачка „Змајева игра“ иначе одиграна је на музичком фестивалу у Смедереву, фестивалу  оптимизма у Новом Саду, традиционалних игара и модерног плеса у Пожаревцу, музичко сценском фестивалу у Зворнику, где је и награђивана.

албум се налази овде 

 
У вртићу ускоро HACCP систем безбедности хране ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ покренула је још један процес у циљу што квалитетнијег и безбеднијег живота и рада својих корисника – наших најмлађих суграђана, а то је увођење HACCP система безбедности хране. Након потписаног уговора између ПУ „Лептирић“ из Лајковца и Агенције за консалтинг и менаџмент „MS Employment“ из Свилајнца, почео је заједнички рад на увођењу НАССР система. Пројекат ће се реализовати у наредних 6 месеци. Увођење НАССР система законска је обавеза за све објекте који се баве производњом, прерадом или прометом хране.

Пројектом су предвиђени следећи кораци: обилазак и нулта контрола објекта, предлог корективних мера, организација опште обуке и подела сертификата полазницима, прикупљање неопходне документације, израда HACCP планова, обука за вођење записа и провера одрађених корекција.

HACCP (Анализа опасности и критичних контролних тачака) представља превентивни систем који осигурава безбедност хране у сваком кораку процеса производње, промета и прераде хране. Развија се посебно за сваки производ, групу производа или процес и треба да се дефинише и успостави тако да одговара специфичним условима производње и дистрибуције сваког производа посебно. У најкраћем HACCP је систем који се може употребити као низ поступака за контролу процеса и осетљивих тачака у ланцу производње прераде или промета хране, са крајњим циљем да потрошач конзумира намирницу у стању и на начин који ће бити безбедан по његово здравље.

 
Потписан уговор за доградњу вртића ПДФ Штампа Eл. пошта

Јуче је у кабинету председника општине Лајковац потписан уговор о доградњи вртића „Лептирић“ односно изградњи новог објекта у комплексу предшколске установе. У присуству предсседника Душана Живановића, руководства Општине и директорке ПУ „Лептирић“ Миле Митровић, уговор су потписали директор Дирекције за изградњу и уређење Лајковца Александар Мештеровић и директор предузећа „Колубара грађевинар“ из Лазаревца Славољуб Павловић.

Рок за завршетак котларнице и новог објекта површине преко 2000 квадратних метара је 245 радних дана, а вредност инвестиције 135 милиона и 641 хиљада динара.

-  Данас затварамо један инвестициони циклус на радост свих грађана Лајковца, али и Лазаревца јер ће посао добити „Колубара грађевинар“ које има преко 500 радника у сталном радном односу  који од тога живе.  Због сложеног поступка јавних набавки цео подухват изградње новог вртића у Лајковцу био је доведен у питање. Разумевањем људи добре воље, на опште задовољство успели смо да ову јавну набавку доведемо до краја –истакао је председник Живановић.

Директор „колубаре грађевинар“ рекао је да је за њих ово један од битнијих уговораЧ

- Осим око 500 стално запослених, имамо још 250-400 повремених радника током године, што је скоро хиљаду људи, од чега је 30 одсто са подручја општине Лајковац. Драго нам је што радимо овакав објекат, честитам општини Лајковац јер ко не мисли на младе, не мисли на свој опстанак. С тог аспекта желим да сваки регион више пажње посвети свом подмлатку, новим генерацијама. Ако време дозволи, кренућемо што пре буде могуће, чим се заврше административни поступци.

Задовољство није крио ни директор Дирекције Александар Мештеровић:

- Велик олакшање за целу општину, поступак је трајао годину и по дана. Овим уговором завршићемо реализацију споразума о пресељењу објеката из Малог Борка и Скобаља са РБ „Колубара“. Драго нам је што ради предузеће из комшилука, у којем је запослено доста наших грађана, а убеђен сам да ће посао урадити у предвиђеном року.

У име родитеља и деце тренутно смештене у вртићу као и будућих корисника услуга Предшколске установе , обратила се директорка Мила Митровић.

- Добићемо амбијентално леп и функционалан објекат од 2980 квадратних метара са свим испоштованим нормативима, са 12 нових соба, фискултурном салом, новом кухињом и другим садржајима. Новим објектом растеретићемо постојеће велике групе, а децу коју смо довозили сваки други дан у вртић због недостатка простора сада ћемо доводити сваки дан. Планирамо да формирамо и групу деце ометене у развоју, познато је да они сада одлазе у Лазаревац. На захтев родитеља отворићемо продужени боравак основаца. Дакле покрићемо све потенцијалне потребе корисника и наравно сместити у вртић све за које није било места. Ова инвестиција прати и демографско кретање становништва јер смо имали исељавање насеља због ширења угљенокопа и прилив становништва у град – закључила је Мила Митровић.

У првој фази градиће се нова котларница за грејање зиданог објекта од 800 квадрата који остаје у функцији, а затим ће бити срушена монтажна зграда и почеће изградња нове. Већ је направљен план за премештање деце и на градском и на сеоском подручју, тако да ће се у добрим условима реализовати предшколски програм.

албум са плановима је овде 

 
„У разликама је сличност“ ПДФ Штампа Eл. пошта

Овогодишњу дечју недељу наша установа отпочела је посетом Центру за азил у Боговађи. Том приликом наша деца однела су слаткише и дидактички материјал деци која бораве у објекту Црвеног крста. У  оквиру посете деца су се дружила и играла а након тога боравила у дворишту уживајући на справама.  Начин комуницирања углавном је био невербална комуникација али успешно што потврђује да се разлике и баријере увек могу превазићи.

 

албум са сликама је овде 

 
“Лептирићи“ на изложби „Свет диносауруса“ ПДФ Штампа Eл. пошта

Захваљујући предузимљивости руководства и особља Предшколске установе „Лептирић“ око 250 деце из централног вртића и издвојених одељења у претходна два дана обишли су изложбу „Нектар Свет диносауруса“ у Београду, на Ушћу. Лајковачки малишани тако су искористили јединствену прилику да виде ову атрактивну изложбу, где су, осим реплика диносауруса у пуној величини, заступљене  и још неке праисторијске животиње и прачовек.

Планом и програмом рада предвиђени су излети, тако да су се у Предшколској установи одлучили за одлазак у Београд на овај несвакидашњи догађај. Јуче је посета изложби организована за стотинак деце из две старије групе, у понедељак за млађе васпитне групе и децу из свих околних села тако да је „Свет диносауруса“ видело око 250 деце.

Изложба „Нектар Свет диносауруса“ постављена је на платоу код Музеја савремене уметности на Ушћу и представља реплике диносауруса у природној величини. Ова поставка садржи 52 експоната на отвореном простору, на површини од 16.000 квадратних метара. Сваки диносаурус је реконструисан по последњим научним открићима немачког Палеонтолошког истраживачког центра, а под надзором Палеонтолошког музеја из Хановера. Изложба ће бити отворена до 1. Новембра.

албум са сликама је овде 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране