Skip to content

Home Актуелно
Вести
Предшколци отворили Халу спортова ПДФ Штампа Eл. пошта
Након што су на почетку програма отпевали химну свог вртића, стотинак лајковачких предшколаца протрчали су паркетом и својим телима пресекли црвену траку, чиме су симболично отворили Халу спортова у Лајковцу. Било је прелепо видети преко 400 раздрагане деце из ПУ "Лептирић" и препуне трибине новоотвореног спортског објекта, савременог и комфорног, али и непретенциозног - изграђеног према потребама Лајковчана.
Малишанима и суграђанима обратио се председник Општине Лајковац Живорад Бојичић:
 
- Врата Хале спортова данас су широм отворена за све вас, осам година од почетка градње. Надам се да ће и убудуће свих 820 места бити испуњено публиком, а 4500 квадрата служити грађанима Лајковца. Да се вратим нашим најмлађим суграђанима, због којих смо се овде окупили. човек је најближи себи када достигне овакву озбиљност коју има дете када се игра. Дечја озбиљност и труд који су уложили да би нам се представили треба да нам буду узор у животу и раду јер: наша деца - то су наше сутрашње судије. Од 1. септембра крупним корацима закорачиће у пзбиљнији део живота и безбрижно детињство заменити школским обавезама и зато, ако вас као родитеље понекад и не слушају, не очајавајте. Јер, само деца која мисле својом главом могу постати боља од својих родитеља. А бољи су сигурно када су успели да заједно са њиховим васпитачима припреме богат програм који ће вечерас извести. И зато: препуштавам вас нашим распеваним и разиграним "лептирићима"!
 
У име организатора, добродошлицу на још једну традиционалну завршну приредбу предшколаца пожелела је и директорка ПУ "Лептирић" Мила Митровић:
- Изузетна ми је част и задовољство што вас поздрављам из нове спортске хале која ће приредбом предшколаца бити свечано отворена. Наша деца и публика коначно имају одговарајући простор да нас гледају, као што су нас пратили годинама. Драги предшколци, желим вам да останете овако насмејани, срећни и задовољни као што сте на овој приредби, да будете добри у школи као што сте били у вртићу и да будете успешни у школовању и даљем животу. Честитам вам успешно завршени припремни предшколски програм. Родитељима желим да сваког дана буду поносни на своју децу као што смо у вртићу поносни на ову генерацију јер нас је годинама представљала ван нашег места, оставила сјајан утисак о свом "Лептирићу" и о свом Лајковцу. Овом приликом честитала бих и васпитачима и медицинским сестрама на дугогодишњем труду и улагању у ову генерацију, на професионализму и педагошком умећу које су уткале у ову децу. Ова генерација има 155 предшколаца са читаве територије општине Лајковац. Имајући у виду таленте које ће данас показати сигурно ће неко од њих постати успешан спортиста, глумац или музичар и користиће ову спортску халу, а надам се да ће бити лепа и препуна као што је данас. На приредби наступа 440 малишана и у музичким играма које ће представити сигурно ће показати лепоту одрастања у вртићу. Нама остаје да уживамо у њиховом програму.
 
У програму под називом "Лепо нам је у вртићу било"  различитим кореографијама праћеним музиком представило се свих 440 деце - од најмлађе јаслене групе, преко целодневног боравка до 155 предшколаца из централног вртића и издвојених објеката. Родбина и суграђани могли су да виде и овогодишње фестивалске тачке којима су предшколци наступили на "Бејби Егзиту" на Петроварадину, на Раковичком карневалу и Фестивалу музичког стваралаштва деце у Смедереву. Програм је водила глумица "Пулс театра" Јелена Цвијетић уз асистенцију предшколаца Јулије Лончар и Јоване Милосављевић, које су се одлично снашле у овој улози. Пре почетка званичног програма малишане је забавља познати кловн Марко (глумац Марко Илић). Као гости су наступали млађи и старији дечји фолклорни ансамбл КУД "Железничар" са "Играма из Србије" и "Играма из Мачве".
 
И док су се малишани заједно са својим васпитачима сплели у једно велико коло изводећи завршни део програма, са свода Хале просуло се на стотине разнобојних балона чиме је, уз радосне узвике и махање, стављена најлепша тачка на традиционалну завршну приредбу ПУ "Лептирић". Овог пута значајна не само због тога што смо испратили будуће ђаке прваке, већ и зато што је приредбом отворен будући храм физичког васпитања и спорта у Лајковцу.
Изградња спортске хале започета је  2006. и коштала је око два милиона евра. Финансирана је средствима Националног инвестиционог плана и општинског буџета. Површине је 4500 квадратних метара, са 820 седишта на трибинама. Предвиђена је за тренинге и утакмице клубова дворанских спортова, као и за наставу физичког васпитања основаца и средњошколаца. Предвиђени су и пратећи садржаји: простор за фитнес, стони тенис, трим кабинет, свлачионице, бифе, простор за медицинске раднике у управу. Уређен је паркинг простор, зелене површине и јавна расвета. 
 
Галерију фотографија са отварања можете погледати овде
 
Дан безбедног Интернета 2014 ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Створимо бољи Интернет заједно је тема једанаестог Дана безбедног Интернета који прослављамо 11. фебруара ове године.

Од иницијативе ЕУ која је започела 2004. године, током последњих десет година Дан безбедности Интернета (енг. Safer Internet Day – SID) је прерастао границе ЕУ и постао глобални феномен који се прославља на свим континентима.

У преко 100 земаља широм света у прослави учествују државни органи, невладине oрганизације, школе и појединци.

Циљ прославе је усмерен на промоцију безбедније и одговорније употребе информационо-комуникационих технологија. Традиционално, посебна пажња је посвећена заштити деце. У већини земаља одржавају се радионице и друге активности усмерене на образовање младих.

Посебна категорија биће посвећена правима и обавезама деце у онлајн окружењу односно пружању конкретних, практичних савета родитељима. Неке од тема о којима ће бити речи су заштита права на приватност, заштита података о личности на социјалним мрежама, као и узнемиравање, ризици и насиље путем Интернета.

За координацију активности током Дана безбедног Интернета у Србији задужен је комитет за прославу,  организован око пројеката „Кликни безбедно“ и „Safer Internet Center Serbia“.

Имајући у виду да је прошлогодишњу прославу подржало преко 10 милиона учесника и преко 16150 школа, надамо се да ће овогодишња акција имати још богатији садржај и доживети још већи успех.

У обележавању једанаестог Дана безбедног Интернета који прослављамо 11. фебруара ове године учествовала је и ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац, где су ученици седмог разреда на часовима Информатике и рачунарства правили сајтове на тему „Сајт за безбедан интернет“.

Сајтове можете погледати на линковима Безбедан клик и Сурфуј сигурно.

 
Финансијски план ПДФ Штампа Eл. пошта
Финансијски план ПУ "Лептирић" Лајковац за 2014 годину можете погледати овде.
 
Нови минибус за превоз предшколаца ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ купила је ново возило за превоз деце, минибус марке „Fiat ducato“. Минибус има 19 седишта, комфорнији је бољи и безбеднији од претходног. Малишани који похађају припремни предшколски програм и свакодневно се превозе до централног објекта Предшколске установе нису крили одушевљење новим возилом.

- Увек нам је на првом месту безбедност деце којој обезбеђујемо превоз, било да је у питању свакодневна вожња предчколаца, било одлазак на приредбе, спортска такмичења и друге манифестације. Финансијским планом за ову буџетску годину определили смо сопствена средства за опрему имајући у виду чињеницу да је било неопходно заменити старо комби возило – изјавила је овим поводом Мила Митровић, директорка Предшколске установе „Лептирић“.

слике новог возила овде 

 
Семинар Савета за борбу против наркоманије ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ у петак је била домаћин семинара „Разматрање ризика и оснаживање породичног живота кроз анализу предности“. Семинар је организовао Савет за борбу против наркоманије општине Лајковац за запослене у предшколској установи и основним школама из Лајковца и Јабучја.

Мила Митровић, председник Савета за борбу против наркоманије, о значају семинара је рекла:

- Семинар је намењен медицинским сестрама васпитачког и педијатријског смера, васпитачима, логопедима, педагозима, сарадницима за физичко, педагошким асистентима и професорима разредне наставе. Циљ семинара је јачање компетенција запослених у васпитно образовним установама за подршку породици у превенцији ризико понашања. Значи, са превенцијом се креће од најранијег предшколског узраста и циљ је да се запослени максимално ангажују да пруже помоћ породици у све тежим временима, јер су едуковани и стручни за то. Јер, чињеница је да деци у јасленом узрасту кроз бајке које су им најомиљеније штиво и најпријемчивије за тај узраст, преовладава радозналост која је пресудна за решавање опасности у бајци „Ивица и Марица“, када је деци забрањено да уђу у чоколадну кућицу и они баш тада улазе у кућицу, као што је и у бајци „Снежана и седам патуљака“ забрањено да се узме нешто од непознате особе, и управо то ће целог живота пратити децу.Та радозналост ће их с једне стране вући, а забране од родитеља или институција ће увек за њих бити подстицај да пробају забрањено. Зато поента јесте да се деци увек објасне разлози и могуће опасности од непознатог, а не само кроз декларативне забране. Дакле, циљ ових семинара јесте како помоћи деци да прођу кроз све тешкоће одрастања, а не држати их под стакленим звоном, како да се боре са својим вршњацима у моменту када вршњачки утицај постаје велики а то је негде од старијих разреда основне школе – тада је битно да дете буде оснажено да се одупре пороцима који вребају са свих страна. Циљ је упућивати децу на спорт, дружење, хобије односно на здраве стилове живота – каже Мила Митровић.

Предавачи на овом акредитованом семинару били су Јасмина Вулетић, педагог ПУ „Наше дете“ из Шапца и Снежана Јадрановић просветни саветник Школске управе Ваљево. Аутор семинара је Јасмина Вулетић.

- Мени је јако важно да колеге из своје улоге и професије могу да схвате да јесу подршка породици јер породица може да уђе у много ризика током гајења деце. Породица пролазио кроз велику кризу, јако је течко данас бити родитељ уз пуно других обавеза и наравно да образовно-васпитни радници могу да помогну. Радећи са децом из свог угла, превенирају ризико понашање а то да родитељи умеју да препознају и могу да искористе у даљем одгајању своје деце. Они могу да раде и директно са родитељима чега су наравно и свесни, и надам се да ће данас бити оснажени у том смислу. Фактори ризика најчешће долазе споља али тако оснажимо породицу да се са тиме бори, да васпитава дете то јесте најзначајнија помоћ.

До краја године Савет организује још две веће активности. Првог децембра поводом Светског дана борбе против СИДЕ биће одржана трибина о заштити репродуктивног здравља на којо ће говорити др Драган Суботић из лајковачког Дома здравља, а до краја године ће бити организовано предавање за средњошколце „Утицај наркоманије на малолетничку деликвенцију“, предавач мр Драган Јеремић из Ваљева.

албум са семинара је овде 

 
Засијале у Ваљеву ПДФ Штампа Eл. пошта

У петак 21.10.2011. год. у Центру за културу у Ваљеву старија група наше установе са музичко-ритмичком кореографијом „Змајева игра“ наступиће на концерту који организује „Студио М“ из Ваљева.  Овај плесни студио иначе у нашем вртићу држи часове балета за 25 девојчица узраста од 3 до 6 година.

Тачка „Змајева игра“ иначе одиграна је на музичком фестивалу у Смедереву, фестивалу  оптимизма у Новом Саду, традиционалних игара и модерног плеса у Пожаревцу, музичко сценском фестивалу у Зворнику, где је и награђивана.

албум се налази овде 

 
У вртићу ускоро HACCP систем безбедности хране ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ покренула је још један процес у циљу што квалитетнијег и безбеднијег живота и рада својих корисника – наших најмлађих суграђана, а то је увођење HACCP система безбедности хране. Након потписаног уговора између ПУ „Лептирић“ из Лајковца и Агенције за консалтинг и менаџмент „MS Employment“ из Свилајнца, почео је заједнички рад на увођењу НАССР система. Пројекат ће се реализовати у наредних 6 месеци. Увођење НАССР система законска је обавеза за све објекте који се баве производњом, прерадом или прометом хране.

Пројектом су предвиђени следећи кораци: обилазак и нулта контрола објекта, предлог корективних мера, организација опште обуке и подела сертификата полазницима, прикупљање неопходне документације, израда HACCP планова, обука за вођење записа и провера одрађених корекција.

HACCP (Анализа опасности и критичних контролних тачака) представља превентивни систем који осигурава безбедност хране у сваком кораку процеса производње, промета и прераде хране. Развија се посебно за сваки производ, групу производа или процес и треба да се дефинише и успостави тако да одговара специфичним условима производње и дистрибуције сваког производа посебно. У најкраћем HACCP је систем који се може употребити као низ поступака за контролу процеса и осетљивих тачака у ланцу производње прераде или промета хране, са крајњим циљем да потрошач конзумира намирницу у стању и на начин који ће бити безбедан по његово здравље.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране