Skip to content

Home Актуелно
Вести
Осми март у ПУ "Лептирић" ПДФ Штампа Eл. пошта

9. март 2011.

            Предшколска установа "Лептирић" традиционално је припремила богат осмомартовски програм за маме, баке, тетке... У овој установи Дан жена се обележава свечано и радно, тако да представља комбинацију радионица, играоница и приредбе. Све групе извеле су своје програме, од којих су неки специјално спремњени за ову прилику. Час енглеског језика одржала је позната лајковачка професорка Драгица Кузњецов, сада у пензији. Делић лепе атмосфере у вртићу можете видети на фотографијама.  

албум са сликама можете погледати овде  

 
Хуманитарна продајна изложба ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ у уторак 28. децембра од 9:30 сати, у великој сали Општине Лајковац, организује продајну изложбу новогодишњих честитки, украса и уникатних предмета корисника Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју из Лазаревца. На овај начин ПУ „Лептирић“ помаже рад Центра јер су средства од продаје намењена куповини дидактичког материјала и за трошкове социјализације корисника услуга Центра.

Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју Лазаревац је радна јединица у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Београд. Дневно збрињава 32 корисника различитог узраста и степена ометености, од којих је троје са територије општине Лајковац. Програми активности боравка састоје се од: васпитно-образовног рада, радно-окупационих активности, физичке рекреације, при чему је нагласак на социјализацији и осамостаљивању.

У оквиру радно-окупационих активности реализују се и креативне радионице где корисници, уз помоћ терапеута, израђују или дорађују различите предмете као што су: новогодишње честитке, украси за јелку, ускршња јаја, чаше, шоље, накит... Производи креативне радионице управо ће се наћи на продајној изложби у згради Општине Лајковац, а ПУ „Лептирић“ позива суграђане да и овога пута искажу хуманост.

албум са сликама можете погледати овде 
 
Наши нови пријатељи ПДФ Штампа Eл. пошта

Поводом Дана деце ометене у развоју, представници Предшколске установе „Лептирић“ посетили су Центар за децу ометену у развоју у Лазаревцу. Посета представља први корак у сарадњи ове две институције. Деца из „Лептирића“ вршњацима у Лазаревцу уручила су  разноврсне поклоне – играчке, слаткише, предмете које су направили у вртићу, али и један групни цртеж, специјално припремљен за ову прилику. Посета Центру за децу ометену у развоју диван је гест ПУ „Лептирић“, а колеге и децу предводила је Мила Митровић.

- Да би процес одрастања био успешан , потребно је да деца буду окружена љубављу, пажњом и топлином. Такође је важно да најмлађи науче да и они пруже подршку онима којима је то потребно у свакодневном животу, а то су деца са смањеним способностима. Овим дружењем  обогатио се живот и деце Вртића и деце из Центра, али и живот њихових породица. На овај начин најмлажи уче да уважавају различитости, развијају толеранцију, да схвате да свако има право на образовање  без обзира на здравствено стање – истакла је Мила Митровић. Ово је већ трећи пут  да лајковачки малишани посећују вршњаке у домовима за незбринуту децу или децу ометену у развоју, претходне две посете са поклонима биле су београдским установама у Звечанској и на Вождовцу.

Дневни боравак у Лазаревцу почео је са радом крајем 2006. године, као једна од организационих јединица Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Београд. Боравак дневно збрињава 32 корисника различитог узраста и степена ометености. Програми рада Боравка састоје се од: васпитно-образовног рада, радно-окупационих активности, физичке рекреације, при чему је нагласак на социјализацији и осамостаљивању. Програми и садржаји рада се планирају индивидуално и групно на дневном, недељном, месечном и годишњем нивоу. Организација рада и Дневном боравку темељи се на начелима индивидуализације, континуираности, прогресивности, као и коришћењу преосталих способности, активном приступу и тимском раду.  

албум са сликама можете погледати овде
 
Био сам усамљен ПДФ Штампа Eл. пошта

Изложбом радова припремне предшколске групе, вртић „Лептирић“ је у петак 19. новембра обележио Светски дан превенције злостављања деце, под слоганом „Човечанство дугује деци оно најбоље што може да им пружи“. Тема ликовних радова била је „НЕ остављај ме самог играј се са мном!“, а на цртежима су се нашле и  поруке малишана одраслима, односно кратки описи ситуације у којој су се затекли.

Изложба је свакако била поучна за родитеље и васпитаче, а неке од реченица на цртежима су:

„Кад је тата пекао ракију, мама грабила лишће, ја и Фића смо били сами у кући. Био сам усамљен, док мама није ушла“. Ђоле П.

„Па, када сам била прехлађена и нисам могла да одем у вртић, мама и тата су морали на посао и ја сам остала сама. Дека је долазио да ме обиђе.“ Тијана Б.

„Кад мама оде по дрва у подрум, ја сам био сам са братом, док се мама није вратила. Мало ми је било жао због ње.“ Урош М.

Изложба је била једна од активности које је тим Предшколске установе „Лептирић“ за заштиту деце од насиља. злостављања и занемаривања спровео обележавајући Светски дан злостављања деце.

албум са сликама можете погледати овде
 
Да ли су стопала наше деце здрава ПДФ Штампа Eл. пошта

У оквиру истраживања које спроводи Одељење за научно-истраживачки рад Института ортопедско-хируршких болести „Бањица“, данас је у предшколској установи „Лептирић“ објављено компјутерско снимање стопала све деце старости од 3 до 7 година. Циљ истраживања је да се стекне права слика развоја стопала деце на територији  целе Србије, како би се добиле смернице за успешно решавање тог проблема.

Ово истраживање је у Србији започето 2003. године и до сада је прегледано око 16 хиљада деце, предшколског узраста од 3 до 7 година. Досадашњи показатељи нису баш добри и спадају међу најлошије у Европи.

Др Драган Радисављевић, специјалиста спортске медицине, од 2000. године бави се и компјутерском дијагностиком деформитета стопала код деце. По речима др Радисављевића, та метода је заживела пре 12 година у Мађарској. Према снимку отиска стопала ради се ортопедски уложак.

- Обрађујући податке, дошли смо до резултата који су врло забрињавајући. Око 30% деце има нормално стопало, 50% њих има равно стопало другог степена, око 2% је издубљено стопало. Остатак је трећи и четврти степен, где се препоручује кинези терапија и ортопедски улошци. Иако су деформитети стопала чести дечјем узрасту, на систематским прегледима предшколске деце преглед стопала се не ради – каже др Радисављевић.

Сваке године у вртићу „Лептирић“ деци се снимају стопала са циљем превенције деформитета и корекције одређеним гимнастичким вежбама, изјавила је директор Мила Митровић. Деца са већим степеном деформитета добијају препоруку да носе улошке, а она са мањим деформитетом програм вежби, који се може спроводити у вртићу, али и код куће. Програм вежби, који прописује стручно лице, у вртићу спроводи физиотерапеут који је и васпитач, а реализује се у оквиру програма корективно-превентивне гимнастике. Установљено је да постоји видан напредак откада се спроводе прегледи и вежбе, потврдила је Мила Митровић.

албум са сликама можете погледати oвде 

 
Стручно усавршавање у „Лептирићу“ ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ претходна два дана била је домаћин васпитачима, медицинским сестрама, стручним сарадницима и директорима вртића из Колубарског округа. Дводневни семинар „Мала школа великог здравља“ представља стручно усавршавање предвиђено планом и програмом рада установе, а присуствовало му је око 40 учесника.

- Интересовање колега је велико. Запосленима у „Лептирићу“ ово је трећи семинар ове школске године. Први је био „Планирање и моделовање по моделу А!, у складу са новим правилником о вођењу педагошке документације, а други „Развојно планирање“, ради усклађивања планова са Законом о предшколском образовању – каже Мила Митровић, директор Предшколске установе.

Предавачи су били др Павле Ковачевић, специјалиста социјалне медицине и здравственог васпитања и његова сарадница мр Наташа Николић, главни координатор републичког пројекта „Ментално здравље ученика основних школа у Србији“.

- Драго ми је што сам поново у овој предшколској установи јер се у њој води рачуна како се едукује кадар и како  да се ради са децом. Деца 21. века су далеко другачија него што су била у целокупној људској историји. То су деца која притиском на дугме рачунара имају сва знања. То је толико револуционаран преокрет да га је тешко пратити. Да би се таква деца припремила за „нову“ школу, потребно је још у предшколском узрасту да се навикну на ново доба. За дете до 7 година карактеристична је експлозија емоција, а најновија истраживања говоре да је превазиђено гледање колико је ко интелигентан јер се показало да натпросечно интелигентне особе не успевају у животу и да је много важнија емотивна интелигенција. Уочавање која врста емоције је код детета доминантна  је пресудно и зато је потребно да васпитачи имају основно знање из педагогије, психологије, медицине, антропологије, филозофије... Шта у предшколско доба усадимо у душу детета, то букти читавог живота. Настојимо да за ова два дана подстакнемо васпитаче да деци усаде радост, игру, срећу... – рекао је др Павле Ковачевић.

Др Павле Ковачевић је аутор књиге „Управљање собом“ која је од 1995. до данас доживела 16 издања. Од тог првог издања паралелно се одвија велики државни пројекат „Праћење и вредновање менталног здравља ученика и наставника“ у 64 школе у Србији. Семинар који је прошле године био акредитован за учитеље сада је проширен и на васпитаче, а тај део је реализовала мр Наташа Николић, која је иу главни координатор овог пројекта.

албум са сликама можете погледати овде 

 
Светски дан превенције злостављања деце ПДФ Штампа Eл. пошта

У Предшколској установи „Лептирић“ у петак 19. новембра биће обележен Светски дан превенције злостављања деце, под слоганом „Човечанство дугује деци оно најбоље што може да пружи“. Посебан догађај који је „Лептирић“ припремио за ову прилику јесте изложба радова припремне предшколске групе на тему „Не остављај ме самог – играј се са мном!“ која садржи поруке од малишана одраслима.

Тим ПУ за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања спровешће виче активности током дана, у складу са Протоколом који је објавило Министарство просвете и који је обавезујући за све васпитно-образовне установе.

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 13 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране