Skip to content

Home Актуелно
Вести
Био сам усамљен ПДФ Штампа Eл. пошта

Изложбом радова припремне предшколске групе, вртић „Лептирић“ је у петак 19. новембра обележио Светски дан превенције злостављања деце, под слоганом „Човечанство дугује деци оно најбоље што може да им пружи“. Тема ликовних радова била је „НЕ остављај ме самог играј се са мном!“, а на цртежима су се нашле и  поруке малишана одраслима, односно кратки описи ситуације у којој су се затекли.

Изложба је свакако била поучна за родитеље и васпитаче, а неке од реченица на цртежима су:

„Кад је тата пекао ракију, мама грабила лишће, ја и Фића смо били сами у кући. Био сам усамљен, док мама није ушла“. Ђоле П.

„Па, када сам била прехлађена и нисам могла да одем у вртић, мама и тата су морали на посао и ја сам остала сама. Дека је долазио да ме обиђе.“ Тијана Б.

„Кад мама оде по дрва у подрум, ја сам био сам са братом, док се мама није вратила. Мало ми је било жао због ње.“ Урош М.

Изложба је била једна од активности које је тим Предшколске установе „Лептирић“ за заштиту деце од насиља. злостављања и занемаривања спровео обележавајући Светски дан злостављања деце.

албум са сликама можете погледати овде
 
Да ли су стопала наше деце здрава ПДФ Штампа Eл. пошта

У оквиру истраживања које спроводи Одељење за научно-истраживачки рад Института ортопедско-хируршких болести „Бањица“, данас је у предшколској установи „Лептирић“ објављено компјутерско снимање стопала све деце старости од 3 до 7 година. Циљ истраживања је да се стекне права слика развоја стопала деце на територији  целе Србије, како би се добиле смернице за успешно решавање тог проблема.

Ово истраживање је у Србији започето 2003. године и до сада је прегледано око 16 хиљада деце, предшколског узраста од 3 до 7 година. Досадашњи показатељи нису баш добри и спадају међу најлошије у Европи.

Др Драган Радисављевић, специјалиста спортске медицине, од 2000. године бави се и компјутерском дијагностиком деформитета стопала код деце. По речима др Радисављевића, та метода је заживела пре 12 година у Мађарској. Према снимку отиска стопала ради се ортопедски уложак.

- Обрађујући податке, дошли смо до резултата који су врло забрињавајући. Око 30% деце има нормално стопало, 50% њих има равно стопало другог степена, око 2% је издубљено стопало. Остатак је трећи и четврти степен, где се препоручује кинези терапија и ортопедски улошци. Иако су деформитети стопала чести дечјем узрасту, на систематским прегледима предшколске деце преглед стопала се не ради – каже др Радисављевић.

Сваке године у вртићу „Лептирић“ деци се снимају стопала са циљем превенције деформитета и корекције одређеним гимнастичким вежбама, изјавила је директор Мила Митровић. Деца са већим степеном деформитета добијају препоруку да носе улошке, а она са мањим деформитетом програм вежби, који се може спроводити у вртићу, али и код куће. Програм вежби, који прописује стручно лице, у вртићу спроводи физиотерапеут који је и васпитач, а реализује се у оквиру програма корективно-превентивне гимнастике. Установљено је да постоји видан напредак откада се спроводе прегледи и вежбе, потврдила је Мила Митровић.

албум са сликама можете погледати oвде 

 
Стручно усавршавање у „Лептирићу“ ПДФ Штампа Eл. пошта

Предшколска установа „Лептирић“ претходна два дана била је домаћин васпитачима, медицинским сестрама, стручним сарадницима и директорима вртића из Колубарског округа. Дводневни семинар „Мала школа великог здравља“ представља стручно усавршавање предвиђено планом и програмом рада установе, а присуствовало му је око 40 учесника.

- Интересовање колега је велико. Запосленима у „Лептирићу“ ово је трећи семинар ове школске године. Први је био „Планирање и моделовање по моделу А!, у складу са новим правилником о вођењу педагошке документације, а други „Развојно планирање“, ради усклађивања планова са Законом о предшколском образовању – каже Мила Митровић, директор Предшколске установе.

Предавачи су били др Павле Ковачевић, специјалиста социјалне медицине и здравственог васпитања и његова сарадница мр Наташа Николић, главни координатор републичког пројекта „Ментално здравље ученика основних школа у Србији“.

- Драго ми је што сам поново у овој предшколској установи јер се у њој води рачуна како се едукује кадар и како  да се ради са децом. Деца 21. века су далеко другачија него што су била у целокупној људској историји. То су деца која притиском на дугме рачунара имају сва знања. То је толико револуционаран преокрет да га је тешко пратити. Да би се таква деца припремила за „нову“ школу, потребно је још у предшколском узрасту да се навикну на ново доба. За дете до 7 година карактеристична је експлозија емоција, а најновија истраживања говоре да је превазиђено гледање колико је ко интелигентан јер се показало да натпросечно интелигентне особе не успевају у животу и да је много важнија емотивна интелигенција. Уочавање која врста емоције је код детета доминантна  је пресудно и зато је потребно да васпитачи имају основно знање из педагогије, психологије, медицине, антропологије, филозофије... Шта у предшколско доба усадимо у душу детета, то букти читавог живота. Настојимо да за ова два дана подстакнемо васпитаче да деци усаде радост, игру, срећу... – рекао је др Павле Ковачевић.

Др Павле Ковачевић је аутор књиге „Управљање собом“ која је од 1995. до данас доживела 16 издања. Од тог првог издања паралелно се одвија велики државни пројекат „Праћење и вредновање менталног здравља ученика и наставника“ у 64 школе у Србији. Семинар који је прошле године био акредитован за учитеље сада је проширен и на васпитаче, а тај део је реализовала мр Наташа Николић, која је иу главни координатор овог пројекта.

албум са сликама можете погледати овде 

 
Светски дан превенције злостављања деце ПДФ Штампа Eл. пошта

У Предшколској установи „Лептирић“ у петак 19. новембра биће обележен Светски дан превенције злостављања деце, под слоганом „Човечанство дугује деци оно најбоље што може да пружи“. Посебан догађај који је „Лептирић“ припремио за ову прилику јесте изложба радова припремне предшколске групе на тему „Не остављај ме самог – играј се са мном!“ која садржи поруке од малишана одраслима.

Тим ПУ за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања спровешће виче активности током дана, у складу са Протоколом који је објавило Министарство просвете и који је обавезујући за све васпитно-образовне установе.

 
„Дан отоврених врата“ за најмлађе ПДФ Штампа Eл. пошта

„Дан отворених врата“ се традиционално одржава током Дечје недеље, и тада предшколци долазе у посету председнику Општине. Поклањају му слику коју су сами урадили, председник узвраћа играчкама. Посета се ипак не завршава само церемонијалним делом, већ деца председнику постављају питања, изражавају жеље и захтеве, како то већ истовремено симпатично и озбиљно умеју најмлађи.

Директор Предшколске установе Мила Митровић у уводном обраћању нагласила је да је ово манифестација коју вртић организује сваке године . Председник Општине Душан Живановић пожелео је деци много радости и најавио им боље услове, који ће се добити проширењем смештајног капацитета вртића. У припреми је доградња око 2900 квадратних метара, што ће не само решити смештај деце у предшколску установу „Лептирић“, него ће добити комфорне услове за боравак игру и учење.

албум са сликама можете погледати овде
 
Дечји меморандум и филм „Корак до дна“ ПДФ Штампа Eл. пошта

На почетку Дечје недеље предшколци су у шетњи градом делили суграђанима „дечји меморандум“ посетили Пошту и Железничку станицу и разгледали изложбу  кућних љубимаца у ОШ „Миле Дубљевић“. Савет за борбу против наркоманије општине Лајковац организовао је у великој сали Општине пројекцију документарног филма  „Корак до дна“, у продукцији удружења „Добри људи“ из Ваљева, уз разговор са ученицима.

Овај документарно-играни филм едукативног карактера гледали су ученици првог разреда средње школе „17. септембар“ и ученици осмог разреда основних школа „Миле Дубљевић“ и „Димитрије Туцовић“. У пет кратких прича коришћене су изјаве бивших зависника, чиме су показане карактеристичне ситуације, проблеми опасности које прати злоупотреба психоактивних супстанци. Циљеви пројекције су превенција болести зависности и вршење едукација.

Обраћајући се ученицима, председник Савета Мила Митровић рекла је да Савет у оквиру Дечје недеље организује ову пројекцију као једну од активности којима жели да упозна младе са врстама психоактивних супстанци, да објасне њихово штетно дејство и утицај на организам младог човека, као и да промовишу здраве стилове живота.

Мила Митровић је најавила да Савет до краја године планира још програма: трибину „Очување репродуктивног здравља“ на којој ће говорити гинеколог др Драган Суботић, радионицу „Професионална оријентација“ коју ће водити педагог Јасмина Вулетић, у плану је и позоришна представа „Никад хероин“ намењена родитељима итд.

На овом догађају минутом ћутања одата је пошта несрећно преминулом Стефану Биљићу, ученику осмог разреда ОШ „Миле Дубљевић“, чије је ликовно решење победило на конкурсу за лого кампање „Ни мало... Ни једном... Ни понекад... Никад дрога!!!“.

албум са сликама можете погледати овде
 
Програм дечје недеље ПДФ Штампа Eл. пошта

Овогодишња Дечја недеља  у Лајковцу се обележава богатим програмом који ће трајати од 4. до 8. октобра. Мото Дечје недље је „Застани свете бар на тренутак, да деца наћу слободан кутак“.

програм можете пронаћи овде
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 13 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране