Skip to content

Home Актуелно
Вести
Лептирићи на кросу ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Дечаци и девојчице показали су велику упорност и жељу да победе, а седморо најуспешнијих награђени су пехарима. Кросу је присуствовала стручна служба дома здравља Лајковац. Међу девојчицама пехаре су освојиле: I место – Леа Пауновић, II место – Невена Радованчевић, а III место су поделиле Ивана Милошевић и Стефана Пакић. У категорији дечака најбољи су били: I место – Андрија Станојевић, II место – Милан Лукић, III место – Вељко Петровић. Велика радост за победнике, а било је и суза оних који то нису успели.

Васпитачи који и ове године реализују припремни предшколски програм реализовали су овај крос, и то: Јованка Радовановић, Верица Јаковљевић, Оливера Секулић, Драгана Марић, Светлана Живковић, Јасмина Петровић, Милка Спасић, Бојана Јовановић и Наташа Марић.

 

албум са сликама можете погледати овде

 
Превенција болести зависности – едукација родитеља ПДФ Штампа Eл. пошта

П.У. „Лептирић“ и Савет за борбу против наркоманије у општини Лајковац организовали су едукативне радионице за родитеље деце предшколског узраста. Водитељ радионице је Јасмина Вулетић из П.У. „Наше дете“ из Шапца. Циљеви радионице су:

-  препознавање породичних снага у превенцији болести зависности

-  сензибилисање родитеља за уважавање индивидуалности у развоју сваког детета

- промовисање здравих стилова живота у породици

- разбијање табуа и превазилажење предрасуда о ризико понашању код деце и болестима зависности

- подстицање сталне осетљивости родитеља за све проблеме

- упућивање родитеља на самоедукацију (литература, филмови, трибине...)

Бити родитељ је тежак посао, но то је и посао који пружа највише награда. Бити родитељ у исто време је огромна одговорност али и велика част. У одгајању деце постоје ситуације у којима се родитељи „повуку“ пред овом улогом јер не знају шта треба учинити, или кад оно што чине само погоршава ствар. Зато увек треба имати на уму да родитељи, уз мало прилагођавања, могу успети да деци дају оно што им је потребно и да нико то не може учинити боље од њих.

Родитељи данас имају мање времена него икада пре да се посвете васпитању. Зато је од пресудног значаја да науче шта је најбитније за њихову децу. Када родитељи постану свесни правих потреба своје деце, постају више мотивисани да нађу времена да уживају са породицом. Највеће богатство родитеља треба да буде слободно време које проводе са породицом.

Сматрамо да са превентивним активностима треба почети у најранијем периоду формирања личности. Обзиром да су медицинске сестре и васпитачи едуковани из ове области, остаје да то урадимо и са родитељима како би се деци у овом добу усадила у подсвест прича да иако је нешто примамљиво и ново не треба по сваку цену да се узме и да је управо радозналост први разлог зашто млади посегну за многим пороцима.

Родитељи наших предшколаца имају вољу и навику да сарађују са нама, да заједно учимо и васпитавамо децу, а то јесте важан предуслов превентивног рада. Радионици је присуствовало 28 родитеља.  
 
албум са сликама можете погледати овде
 
Играјмо се стопалима! ПДФ Штампа Eл. пошта
 
 

На тринаестим Стручним сусретима медицинских сестара предшколских установа Србије који ће се одржати од 12. до 15. маја у Врњачкој бањи наша установа ће се представити радом из области превентивно - здравствене  заштите „Играјмо се стопалима!“. Аутори и реализатори су Гроздана Пантелић и Зорица Ранковић, медицинске сестре – васпитачи и Биљана Савковић васпитач и физиотерапеут.

У циљу подстицања правилног раста и развоја, формирања свода стопала реализоване су вежбе усмерене на превенцију деформитета истих.

Сматрамо да је овај период дечијег развоја најподобнији, јер уколико се превенција занемари, последице могу бити далекосежне (равно стопало, спуштено стопало, деформитети кичме...).

Реализацијом поменутих активности постигли смо радну, подстицајну и пријатну атмосферу у групи, усађујући навику за прихватање телесног вежбања, равијајући моторику, подстичући дечју радозналост, а при том смо обогатили дечја искуства.

Пратећи дечји раст и развој обезбеђујемо континуитет ових активности током читаве васпитне године, а укључујемо и родитеље као партнере у образовању да исте спроводе кући.

 
албум са сликама можете погледати овде
 
Васкршња изложба јаја ПДФ Штампа Eл. пошта

Традиционално, вртић организује изложбу украшених јаја поводом најрадоснијег српског празника – Васкрса. У среду 31. марта након освећења водице бираће се најлепше украшена јаја на нивоу сваке групе, као и главне награде на нивоу вртића.

 

                                             албум са сликама можете погледати овде

 
Најмлађи извођачи награђени у Смедереву ПДФ Штампа Eл. пошта

 

                У петак 19. марта 2010. године млађа васпитна група заједно са васпитачима Александром Милутиновић и Јасмином Спасојевић наступили су на седмом фестивалу музичкког стваралаштва у Смедереву. Најмлађи Лајковчани представили су се музичко-ритмичком кореографијм „Лет, лет бубамаро“ у којој је учествовало 18оро деце. Кореографија је примерена узрасним карактеристикама деце, а костими су изазвали бурну реакцију публике. На фестивалу се представило 22 вртића, са укупно 33 тачке међу којима је било: фолклора, балета, соло певања, дуета, хорског певања и других музичко-сценских дела. Жири је нашим малишанима доделио награду за најбољи сценски наступ, као и специјалну награду за најмлађе учеснике фестивала. Наш вртић је по пети пут узео учешће на овом фестивалу, а освајао је награде за најбоље музичко-сценско дело, најбоље хорско извођење, а прошле године у конкуренцији 26 градова освојили смо друго место.

 

                                                                   албум са сликама можете погледати овде 

 
Резултати тестирања деце предшколске установе „Лептирић“ Лајковац ПДФ Штампа Eл. пошта
    Тестирање је вршено ради процене квалитета изговорених гласова, језичке развијености, и визуо-перцептивних способности и графо-моторне спретности.

    Тестирање је извршено на три стотине тридесет и шесторо (336) деце,а четрдесет двоје (42)  није тестирано. Треба напоменути да међу децом која нису тестирана има оних којима родитељи нису дали сагласност и који не долазе дужи период.

    Овде треба напоменути да деца млађег узраста имају ова оштећења, али се сматрају развојним и њих треба пратити тј. поновити тестирање за три месеца.

    Тест за испитивање говорно-језичке развијености  користи се за утврђивање токова говорно-језичког развоја и примењиван је на узрасту од три године. Овим тестом добијају се подаци о развијености дечјег речника, као и квантитативној и квалитативној природи дефиниција.

    Анализом је утврђено да су задати појмови претежно дефинисани на основу функције коју имају (функционална дефиниција)  уз појаву високе заступљености погрешних и ехолаличких одговора без значењске везе са основним појмом.

    Тестирањем је обухваћено три стотине тридесет и шесторо (336) деце од којих две стотине седморо (207) има поремећај изговора гласова, а од деце са поремећајем сто шездесет и четворо (164) деце упућено је на третман, што укупно износи 62%. Тестирањем су откривени лакши или тежи поремећаји говорно језичког развоја. Већи број деце млађег узраста који имају поремећај у изговору гласова није упућен на третман, али је потребно праћење тј. поновно тестирање за три месеца.

    Тестирање деце је вршено у периоду од 20. новембра 2009. до 25. јануара 2010.

    Родитељи ће преко васпитача добити резултате тестирања. Све потребне информације ће добити од испитивача.

 

У Лајковцу, 22.02.2010.           Радовановић Ана,   дипл. логопед

 

 албум са сликама можете погледати овде

 
Диносауруси из Аргентине – џинови Патагоније ПДФ Штампа Eл. пошта
   2. и 3. марта вртић ће организовати посету Природњачком музеју у Београду. Приликом посете деца ће погледати две изложбе у хотелу „Континентал“ – изложба диносауруса “Џинови Патагоније“, а након тога геолошку изложбу „И би светлост“ у галерији на Калемегдану. Константовано је велико интересовање деце за ову посету, која је такође саставни део еколошког пројекта.

 

албум са сликама можете погледати овде

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 15 од 20

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране